Kansainvälisestä jalkapallon parhaasta pelaajasta on kova kiistely niin fanien kesken kuin virallisissakin piireissä. Kärkisijoituksista ovat kaikki kuitenkin enemmän tai vähemmän samaa mieltä.

Tässä viisi maailmanlaajuisesti kaikkien aikojen parhaimpia jalkapalloilijoita:

Pelé

Pelé tunnetaan yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista pelaajista. Alkuperäiseltä nimeltään Edison Arantes do Nacimento syntyi Brasiliassa vuonna 1940. Pelé on ainut kolminkertainen maailmanmestari jalkapallossa. Pelén ura kesti 22 vuotta, jonka aikana hän teki 1283 maalia 1363 ottelussa, 11 maalikuninkuutta ja 32 joukkuemestaruutta. Joukkueissaan Pelé pelasi hyökkääjän paikkaa keskikentällä.

Pelén isä, João Ramos do Nascimento pelasi perheen kotikaupungin, Três Coraçõesin, jalkapallojoukkueessa Atlético Três Coraçõesissa, joka sai myös pienen Pelén kiinnostumaan lajista. Jalkapallosta tuli pojalle hyvin rakas harrastus. Pelé aloitti jalkapallouransa Baurun junioriseurassa, jossa hän pelasi vuodet 1953-1956. Vuonna 1956 hän siirtyi pelaamaan Santosin seuraan vuoteen 1975 saakka, jolloin hän siirtyi New York Cosmosille. Brasilian maajoukkueessa Pelé pelasi vuodet 1957-1971.

Pelé kutsuttiin pelaamaan yhteen Brasilian tasokkaimmista jalkapallojoukkueissa Santoksessa ollessaan vasta 15-vuotias. Viralliseen joukkueeseensa päästyään hän teki ensimmäisen maalinsa ensimmäisessä ottelussa, jonka maalivahtina oli Zaluar.

Monet Euroopan joukkueet halusivat vuosia saada Pelén joukkueisiinsa miehen Santos-aikoina, mutta Brasilian hallitus piti häntä kansallisaarteena, eikä päästänyt häntä lähtemään muiden maiden joukkueisiin. Pelé lopetti Santoksessa pelaamisen vuonna 1974, mutta joutui liittymään New York Cosmosiin vuotta myöhemmin hänen liikeyrityksensä joutuessa taloudellisiin vaikeuksiin. Uransa viimeisen maalin Pelé teki joukkueen pelissä vuonna 1977 Giants Stadiumilla 75 000 katsojan edessä.

Lionel Messi

Monien fanien ja ammattilaisten mielestä Messi on maailman taidokkain jalkapallon pelaaja. Alkuperäiseltä nimeltään Lionel Andréas “Leo” Messi on argentiinalaissyntyinen jalkapalloilija. Tällä hetkellä Messi pelaa Espanjan Primera Divisiónissa Barcelonan tiimissä ja on myös Argentiinan maajoukkueen kapteeni. Messi on voittanut FIFAn Vuoden Pelaaja (FIFA Best Player of the Year) -palkinnon vuonna 2009, ja FIFA:n Kultainen Pallo -mitalin vuosina 2009, 2010, 2011, 2012 ja 2015.

Messi on muun muassa tehnyt maailmanennätyksen kaudella 2011-2012 kauden aikana tehdyissä maaleissa, joita mies laukoi maaliin jopa 73 kappaletta seurajoukkueessa. Samaan aikaan mies teki myös kalenterivuoden maaliennätyksen 91 maalilla. Messillä on titteleissään myös La Ligan kaikkien aikojen maaliennätys, jonka Messi sai vuoden 2014 marraskuun ottelussa Sevillan joukkuetta vastaan. Mies on kaikkien aikojen maalintekijätilastoissa vain Christiano Ronaldon takana toisella sijalla. Messin lempinimi on La Pulga, joka tarkoittaa kirppua. Messin pelinumero on 10.

Diego Maradona

Diego Armando Maradona Franco on entinen argentiinalainen jalkapalloilija ja jalkapallovalmentaja. Maradona on rakenteeltaan lyhyt, mutta yhdeksi maailman parhaista pelaajista mies kipusi nopeudellaan, voimallaan, teknisellä taituruudellaan ja peliälyllään. Maradona on ollut Argentiinassa viidesti paras maalintekijä. Nämä attribuutit tunnettiin ympäri maailmaa, ja vuonna 1982 Maradona siirtyi huippusummalla pelaamaan FC Barcelonan joukkueeseen. Mies on pelannut myös SSC Napolissa, Sevillan joukkueessa sekä Argentiinan Newell’s Old Boys -joukkueessa. Loppu-uransa aikana Maradona liittyi vielä Boca Juniorsiin, ja lopetti uransa vuonna 1997.

Maradona on jäänyt kaksi kertaa kiinni dopingtesteissä, ensikertaa Italian aikoinaan kokaiinista ja toisen kerran Argentiinaan palattuaan efedriinistä.

Maradona on valmentanut muun muassa Argentiinan maajoukkuetta. Mies on palkittu useaan otteeseen Argentiinan parhaana pelaajana ja hän on saanut myös Kultaisen pallon vuonna 1996.

Zinédine Zidane

Nykyisin parhaiten Real Madridin valmentajana tunnettu ranskalainen Zinédine Zidane oli ennen valmentajan uraansa ammattilaisjalkapalloilija, joka pelasi muun muassa Ranskan maajoukkueessa ja nykyisin valmentamassaan Real Madridissa. Mies on valittu FIFA:n vuoden pelaajaksi vuosina 1998, 2000 ja 2003. Euroopan parhaana pelaajana hän on saanut myös Kultaisen pallon vuonna 1998 ja Kultaisen jalkapallon vuonna 2006. Zidanella on myös Euroopan-mestaruus vuodelta 2000 ja hänet on valittu Euroopan parhaaksi jalkapalloilijaksi vuonna 1998.

Peleissä Zidane kasvatti mainettaan pelinlukutaidollaan ja pallonhallinnallaan sekä tarkoilla syötöillä. Harmiksi miehellä oli myös tumma puolensa, joka esiintyi malttamattomuutena ja äkkipikaisuutena muita pelaajia kohtaan. Zidane ei pitänyt haastatteluista eikä anna niitä mielellään.

Valmentajana Zidane on saanut Mestarien liigan voiton kaudella 2015/2016 ja palkittiin vuoden ranskalaiseksi valmentajaksi vuonna 2016.

Ronaldo

Ronaldo Luis Nazarío de Lima on brasilialais-espanjalainen jalkapalloilija, joka pelasi muun muassa Barcelonan, Real Madridin, AC Milanin ja Internazionalen joukkueissa. Ronaldo on valittu kolme kertaa FIFA:n vuoden pelaajaksi (1996, 1997, 2002) ja hän on voittanut Kultaisen pallon kaksi kertaa. Ronaldo tunnettiin peliaikoinaan erityisesti erinomaisista maalintekotaidoistaan, nopeudestaan ja harhautuksistaan. Ronaldolla on kaksi maailmanmestaruutta Brasilian jalkapallomaajoukkueessa ja mies on MM-pelien toiseksi paras maalintekijä 15 maalilla. Ronaldo on Brasilian toiseksi paras maalintekijä Pelén jälkeen.

Ronaldo lopetti uransa vuonna 2011. Syyksi hän ilmoitti sairauden ja kovat kiputilat. Uransa aikana Ronaldo on käynyt läpi kolme vakavaa polvivammaa vuosina 1999, 2000 ja 2008. Useista sairastumisista ja ylipainosta huolimatta Ronaldoa muistellaan yhtenä kaikkien aikojen parhaana pelaajana.

Privacy Policy