Euroopassa kovimpia kansallisia jalkapallosarjoja ovat Englannin Valioliiga, Italian Serie A, Espanjan Primera Divisióna, Ranskan Ligue 1 ja Saksan Bundesliga. Nämä sarjat ovat selkeästi muita edellä Eurocupmenestykseen pohjautuvissa UEFA:n rankinglistassa, joka listaa kaikki Euroopan sarjat. Kovaluokkaisia sarjoja löytyy myös Europpan ulkopuolelsta, esimerkiksi Brasiliasta.

Englannin Valioliiga

Englanniksi Premier League -nimellä kutsuttu Valioliiga on Englannin korkein sarjataso jalkapallossa. Liigan logo on kruunupäinen leijona. Valioliiga on UEFA:n sarjavertailussa ensimmäisenä, ja liigassa on eniten ulkomaalaissyntyisiä pelaajia verrattuna muihin sarjoihin, jopa noin 60 prosenttia. Liiga perustettiin vuonna 1992 kaupallisista syistä, sillä liigan perustajat halusivat solmia omat televisiointisopimuksensa sekä sponsoriliittonsa. Alun perin Valioliiga oli osa The Footbaal Leagueta. Pian eroamisensa jälkeen Liiga solmi televisiointisopimuksen British Sky Broadcasting -yhtiön kanssa. Liigan perustaminen ei tuonut muutoksia sarjajärjestelmään käytännössä.

Valioliigaan kuuluu 20 jalkapalloseuraa. Seurat ottelevat toisiaan vastaan kaksi kertaa kautta kohti, joista toinen ottelu pelataan kotiareenalla ja toinen vieraissa. Kukin seura pelaa siis yhteensä 38 ottelua kautta kohti. Otteluiden tuloksista lasketaan pisteet, jotka lasketaan kauden päätteeksi yhteen ja kaksi parasta pääsevät suoraan Valioliigaan ja kolme pohjimmaiseksi sijoittunutta tippuu automaattisesti Mestaruussarjaan. Kolmannesta paikasta Valioliigassa ottelevat keskenään sijoille 3-6 sijoittuneet seurat. Jokaisesta voitosta seura saa 3 pistettä, tasapelistä 1 pisteen ja häviöstä nolla pistettä.

Valioliigassa on liikkeellä suuret rahat. Jos joukkue onnistuu nouseman Valioliigaan, se tietää joukkueelle jopa 90 miljoonan euron tuloja. Tilanteessa, jossa joukkue putoaa Valioliigasta, seura menettää noin 44-74 miljoonaa euroa tuloissa. Luvut ovat muodostaneet suuren kuilun Valioliigan ja Mestaruusliigan seurojen välille ja eroista on ollut paljon puhetta, sillä realistisesti ajateltuna vain kaikkien suurimmilla ja varakkaimmilla seuroilla on mahdollisuus pysyä sarjassa.

Parhaimpia pelaajia Englannin Valioliigassa ovat muun muassa Alan Shearer ja Wayne Rooney, jotka ovat tehneet eniten maaleja seurassa olemisensa aikana.

Primera División

Primera División on miesten jalkapallon korkein sarjataso Espanjassa, jota kutsutaan myös nimellä La Liga. Primera División on Liga de Fútbol Profesionalin ammattisarjoista toinen. Eniten mestaruuksia liigassa on Real Madridin joukkueella, yhteensä jopa 31 kappaletta. kaudella 2016-2017 Primera División oli ensimmäisenä Euroopan jalkapalloliiton tekemässä maapisterankingissa. Sarjaan kuuluu nykyisin 20 joukkuetta, jotka ottelevat keskenään mestaruudesta. Primera Divisiónaa edeltävä sarjataso on Segunda División, jossa pelaavista joukkueista kolme parasta nousevat kauden päätteeksi Primera Divisiónan kolmen heikoimmin sijoittuneen paikalle.

Sääntöjen mukaan joukkueessa saa olla maksimissaan 25 pelaajaa, joista kolme saa olla maalivahteja. Joukkuekohtainen kiintiö Euroopan ulkopuolisille pelaajille, joilla ei ole Euroopan kansalaisuutta eikä AKT-maan kansalaisuutta, on kolme pelaajaa. Jos pelaajalla kuitenkin sattuu olemaan sukujuuria kyseisessä maassa, on hänen mahdollista hakea kansallisuutta ja näin liittyä joukkueeseen Espanjan kansalaisena. Tämän takia joukkueissa on myös monia pelaajia esimerkiksi Päiväntasaajan alueelta. Parhaita pelaajia Primera Divisiónassa ovat muun muassa Lionel Messi (Barcelonan joukkue) ja Cristiano Ronaldo (Real Madrid).

Bundesliga

Bundesliga on Saksan jalkapallon korkein sarjataso. Järjestäjänä toimii Saksan jalkapalloliiga DFL. 1990-luvulta lähtien Bundesligassa on tehty eniten maaleja viidestä suurimmasta jalkapallosarjasta Euroopassa. Bundesliigassa pelaa 18 joukkuetta, joiden ottelukokoonpanossa saa maksimissaan olla viisi EU:n ulkopuolista pelaajaa. Kolme parasta joukkuetta pääsee Mestarien Liigaan ja kaksi heikointa tippuu 2. Bundesligaan. Kolmanneksi heikoin pelaa karsintaottelun 2. Bundesligan kolmannen joukkueen kanssa, josta toinen tippuu 2. Bundesligaan ja toinen pääsee Bundesligaan.

Bundesliga on Euroopan katsotuin palloilusarja, jos katsotaan paikanpäällä olevien katsojien lukumäärää. Luku on ollut viime vuosina noin 40 000 katsojan pinnassa. Tästä huolimatta liiga ei ole Euroopan tuottavin liiga, sillä lippuhinnat ja tv-sopimukset ovat selkeästi esimerkiksi Englannin Valioliigaa matalammat.

Serie A

Italian jalkapallon korkein ja tavoitelluin sarjataso on Serie A. Serie A:ta ylläpitää Lega Nazionale Professionisti Serie A, joka näki päivänvaloa vain seitsemän vuotta sitten, vuonna 2010, kun Lega Calcio jakautui kahtia. Serie A itse käynnistyi jo vuonna 1929, jota ennen pelattiin vain aluekohtaisia sarjoja. UEFA:n vertailussa Serie A on sijalla neljä.

Serie A:ssa pelaa 20 joukkuetta. Kauden aikana joukkueet pelaavat toisiaan vastaan, kerran kotona ja kerran vieraissa, kaksi kertaa jokaista joukkuetta vastaan. Voitokkaimpia liigassa on ollut Juventus-joukkue, jolla on 30 mestaruutta. Toiseksi merkittävimmät joukkueet tulevat Milanosta: Milan ja Internazionale ovat molemmat saaneet mestaruuden 18 kertaa. Kauden otteluiden lopuksi kolme huonoimmin sijoittunutta tippuu Serie B:hen.

Vuoden parhaat pelaajat Serie A:ssa palkitaan heille järjestetyssä palkintogaalassa. Gaalan järjestää Italian pelaajayhdistys. Parasta maalintekijää kutsutaan sanalla Capocannoniere.

Ligue 1

Ranskan merkittävin jalkapallon sarjataso on Ligue 1. Liigassa on 20 joukkuetta. Mestaruusotteluissa kolme heikointa tippuu Ligue 2:seen. Ligue 1 tunnetaan erittäin toimivasta hallinnosta, joka on auttanut sarjaa pitämään hyvän maineensa jopa läpi sarjan kolmen korruptioskandaalin. Liigan johtava joukkue oli pitkään Olympique Lyonnais, mutta viimeiset 4 kautta johdossa on ollut Paris Saint-Germain.

Privacy Policy